Menu

Despre realism in fotografia de nunta

Am o problema cu realismul in fotografiile de nunta – poate le stiti, cele cu 10,000 de like-uri pe atoate-cunoscatorul facebok (vezi alte pareri despre facebook aici..). Cu pozele, ca nu le zic fotografii, care arata foarte frumos (de la nunta, atentie, nu peisaje sau studio sau comerciale), insa in spatele lor se ascunde lipsa de realism si tocmai esenta fotografiei – si anume de a relata cu lumina o situatie, un cadru..

As vrea sa fie mai constienta gama de clienti de fotografie de nunta, si odata cu ei toti cei (cele) din jur care traiesc si respira prin toti porii nunta respectiva (ironie, n.m.) – de faptul ca fotografia adevarata relateaza situatiile asa cum sunt ele, nu iau un cadru banal, il ‘baga la fotoshop’, si iese mama-ce-poza. Asta nu e fotografie, e fake pe doua treimi, si da, poate arata foarte frumos, insa macar sa nu fie laudata..

Si problema asta a mea cred ca e definita de faptul ca mai nou trendul e: nu conteaza cum e nunta, cum arata evenimentul, pentru ca facem pozele sa arate bine, si asta e tot ce ramane pana la urma.. De ce nu mai avem curajul de a relata vizual lucrurile asa cum sunt, si acceptam compromisul chirurgiei estetice digitale (si nici nu mentionam ‘imagine modificata digital’).

Crop, expunere, white-balance – restul e in cel mai bun caz arta digitala, nu fotografie..